Mietje

Mietje, ook wel lafaard of bangerik, het lijkt op het eerste oog zo’n vanzelfsprekend woord waar velen waarschijnlijk nog nooit langer dan enkele momenten bij hebben stilgestaan. Maar weet u waar het woord vandaan komt? Wat het woord nu eigenlijk echt betekent? Ik was in ieder geval vrij verrast toen ik er na enig zoekwerk achter kwam.

Onze taal is doorspekt met (spreek)woorden en gezegdes die hun oorsprong kennen in de Bijbel. Weinigen zullen denk ik hebben gegokt dat ook het woord mietje in deze categorie valt. Het onderwerp van dit artikel valt echter toch terug te voeren op het zogeheten woord van God, en wel specifiek hoofdstuk 18 en 19 van het boek Genesis. Het gaat hier om de stad Sodom, waarvan de inwoners wel Sodomieten werden genoemd, en waarop in genoemd vers enige kritiek wordt geleverd vanwege beweerde onzedelijke activiteiten die bij hen gebruikelijk zouden zijn.

Hieruit is het woord ‘sodemieter’ ontstaan, wat we ook vandaag nog wel gebruiken, zij het in de verlening ‘(op)sodemieteren’. Met de ontstaansgeschiedenis hiervan in het achterhoofd, en het tevens hieraan ontleende woord ‘sodomie’ in gedachten, lijkt deze uitdrukking dan ook toevallig veel op de Engelse variant ‘go fuck yourself’. Het vergt vervolgens naar mijn idee weinig creativiteit om van de met ‘sodomie’ verwante ‘sodemieter’ (letterlijk iemand die sodomie bedrijft) te komen tot ‘mietje’.

7 gedachten over “Mietje”

 1. Ik heb een vraag over deze verwantschap tussen opsodemieteren en mietje. Want we gebruiken nu het scheldwoord ‘mietje’ voor iemand die laf is en nietig. Opsodemieteren is dan toch iets anders waarmee echt wordt bedoeld dat iemand fysiek uit de weg moet gaan, vanwege een voorval dat niet per se laf hoeft te zijn. Wat denk jij hiervan?

 2. Its such as you learn my thoughts! You appear to know so much approximately
  this, like you wrote the e book in it or something.

  I feel that you could do with a few % to force the message home a little bit, however instead of that, that is magnificent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 3. Hi! Quick question that’s totally off topic.

  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My blog looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able
  to fix this issue. If you have any recommendations, please share.
  With thanks!

 4. I am now not positive where you are getting your information, however good
  topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more.
  Thank you for magnificent info I used to be in search of
  this information for my mission.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *