Flikker

Flikker. Het woord dat net zoveel betekenissen kan hebben als de gebruiker creativiteit. Iemand op z’n flikker geven; het maakt me geen flikker uit; dat is een vuile flikker; wat zorgt die lamp voor een irritant geflikker; slechts een greep uit de veelheid aan manieren waarop het woord in het dagelijks leven wel wordt gebezigd. Maar waar komt dat woord, dat wordt gebruikt in zovele betekenissen, nu eigenlijk vandaan?

Wanneer flikker wordt gebruikt in de zin van ‘het’ iemand daarop geven, dient flikker gelezen te worden als hoofd, of ander gevoelig deel van het lichaam. Hetgeen dan aan iemand wordt gegeven – wat meestal uit de zin wordt gelaten – moet dan verstaan worden als een klap of een schop. Denk hierbij ook aan het scala aan andere woorden dat in deze zin in de plaats van flikker gebruikt kan worden, zoals kanus, lazer of donder. De herkomst van flikker in deze betekenis is niet duidelijk, maar zelf vind ik het waarschijnlijk dat dit later is ontstaan dan de hieronder verder beschreven betekenis die leidde tot de afgeleide vorm ‘sodeflikker’.

Flikker in de zin van homoseksueel geaard man, wanneer het als negatieve bejegening wel wordt gebruikt in de zinsnede ‘vuile flikker’, heeft een hele andere achtergrond. Hoewel er over de herkomst geen volledige duidelijkheid is, komt in meerdere bronnen naar voren dat een plausibele verklaring voor het woord te vinden is in het Scandinavische woord voor meisje; ‘Flicka’, dat vroeger gebruikt werd als aanduiding voor dame van de lichte zeden. Meisjesachtige mannen – vaak sterke associaties met seksuele voorkeur voor hetzelfde geslacht oproepend – werden zo in wezen, zij het in een andere taal, simpelweg een meisje genoemd. In dezelfde zin zien we in de Nederlandse taal het gebruik van een woord als ‘nicht’ voor de aanduiding van een (mannelijke) homoseksueel. Flikker in deze zin kent sterke verwantschap met het woord ‘mietje’, dat tegenwoordig meer gebruikt wordt als scheldwoord waarmee iemand wordt weggezet als schuchter, bang of zelfs laf. Deze term, die oorspronkelijk ook als scheldwoord voor homoseksueel geaarde mannen had te gelden en waarover meer te lezen is in het artikel daarover, is een afgeleide van ‘sodemieter’. Flikker is vervolgens tevens in gebruik geraakt als ‘sodeflikker’, wat net als ‘sodemieter’ een woord is geworden voor lichaam in brede zin.

14 gedachten over “Flikker”

 1. Its like you learn my thoughts! You appear to understand
  so much approximately this, such as you wrote the guide in it or something.
  I feel that you just can do with a few p.c. to force the message house a little bit,
  however other than that, that is fantastic blog. An excellent read.
  I will certainly be back.

 2. I do not even know how I ended up here, but
  I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you
  are not already 😉 Cheers!

 3. Hey there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off
  the screen in Ie. I’m not sure if this is a
  format issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 4. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague
  who was conducting a little homework on this.
  And he in fact ordered me breakfast simply because I stumbled
  upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic here on your web site.

 5. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just
  wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or
  anything you can advise? I get so much lately it’s driving
  me mad so any assistance is very much appreciated.

 6. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any feed-back would be greatly appreciated.

 7. I was pretty pleased to uncover this site.

  I wanted to thank you for ones time for this wonderful read!!
  I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to see new
  information on your web site.

 8. Pingback: Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *